Kourabiethes – fursecuri traditionale grecesti

Kourabiethes sunt fursecuri traditionale grecesti, foarte fragede, pudrate din abundenta cu zahar farin si cu un minunat gust de migdale. Se pregatesc in fiecare bucatarie din Grecia, in mod traditional de Craciun, de Pasti, la nunti, botezuri, dar se servesc si la mic dejun langa o ceasca de ceai sau cafea. Forma acestora difera in functie de ocazia cu care sunt pregatite. Pot avea forme de semiluna, forma de S sau forma rotunda. De Craciun se pregatesc in forma rotunda, iar in mijloc se infige o cuisoara, aceasta simbolizand unul dintre darurile aduse pruncului Iisus de catre Magi. Zaharul farin de deasupra simbolizeaza zapada de pe piscurile muntilor, de asemena, simbolizeaza puritatea noilor nascuti. Se pot pastra pana la doua- trei luni, inchise in cutii si ingropate in zahar farin. Cu cat va trece timpul peste ele, cu atat vor deveni mai fragede.

INGREDIENTE:
150 g unt, 100 g migdale, 1 lingurita praf de copt, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, 2 linguri zeama de lamaie, 60 g zahar pudra, 10 g coniac (ouzo),  300 g faina, esenta de vanilie, zahar pudra vanilat pentru finisare, cuisoare.
PREPARARE:
Se mixeaza untul cu zaharul, pana se obtine o crema spumoasa. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se framanta aluatul cu degetele, pana seamana cu niste firimituri. Se adauga migdalele, tocate marunt si prajite usor; apoi bicarbonatul de sodiu stins in zeama de lamaie, esenta si coniacul. Se amesteca totul, se strange aluatul intr-o bila si se lasa la frigider 2-3 ore sau peste noapte. Se formeaza apoi mici bile aplatizate usor si se infige in mijloc o cuisoara. Se pot forma si mici suluri care se arcuiesc in forma de semilune. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul deja incins, timp de 15-20 minute. Se lasa sa se raceasca bine, apoi
se pudreaza din abundenta cu zahar farin vanilat.

Un fursec aromat si fraged, care va tenta pe oricine.


Related posts:

  1. Fursecuri cu iaurt
  2. Fursecuri de Halloween
  3. Fursecuri cu scortisoara
  4. Fursecuri de Craciun

2 Responses to “Kourabiethes – fursecuri traditionale grecesti”

  1. pe cat e de simpla ..mmmmm….pare si fff apetisata ….multumesc pt reteta,merita incercata

  2. Chiar merita incercata reteta! Nu veti regreta! Gustul acestor fursecuri aduce extraordinar de bine cu gustul vechilor ”corabioare” ce se gaseau pe vremuri in cofetarii. ;)

Leave a Reply