Festivalul carnatilor de Plescoi

A treia editie a festivalului carnatilor de Plescoi a avut loc
in 2 si 3 octombrie 2010, in localitatea Berca din judetul Buzau.
O alta sarbatoare de toamna si un bun prilej de a promova produsele traditionale romanesti. Festivalului i-au fost rezervate doua zile de distractie si voie buna, cu gratare sfaraind continuu si muzica pupulara cu specificul zonei Buzaului.
Un bun moment de sarbatoare, de mancat carnati ,pastrama si
de baut must sau vin de Pietroasele  -bineinteles  :)

 

LEGENDA CÂRNAŢILOR DE PLEŞCOI
Se spune că în zona dintre dealuri şi valea Buzăului îşi făcuse tabăra o ceată de haiduci. Ei prindeau oile bogaţilor munteni când aceştia veneau la târg la Buzău şi, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă şi cârnaţi. Astăzi nu mai sunt haiducii, dar metoda de preparare a cârnaţilor de Pleşcoi a fost preluată de săteni. Aceştia au descoperit că oile lor au o carne cu gust special: puţin sărată, mai suculentă. Explicaţia constă în faptul că dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetaţia colinară. Carnea oilor din această zonă capată astfel un gust aparte, iar produsele o savoare deosebită.

Potrivit localnicilor ,trebuie sa vii aici ,in regiunea care i-a consacrat, sa degusti adevaratii carnati de Plescoi .Acestia sunt subtiri, uscati, iuti si pregatiti doar din carne de oaie si nu se gasesc in supermarket-urile din orase.

Haiducii din vremuri apuse sunt prezenti la festival de fiecare data , cu ei dandu-se si startul petrecerilor din fiecare an.

Ca si in editiile trecute ale festivalului,  si de data aceasta s-a preparat un carnat lung de 105 metri ,dar care s-a epuizat numaidecat, mai ales ca a avut loc si concursul “Fomila de Plescoi”, fiind premiat cel mai bun “ infulecator”  de carnati picanti intr-un timp cat mai scurt. Un alt concurs organizat a fost cel de “Setila de Plescoi” , unde a fost premiat cel mai rapid  “inghititor ” de bere.

Festivalul a fost prezentat  si de stirile Antenei 1.
Va puteti delecta cu imagini foarte graitoare aici.

A avut loc si o expozitie gastronomica a pensiunilor din regiunea Buzaului si un targ de unde s-au putut cumpara produse autohtone: carnati, pastrama, branzeturi, vin si …mici nimicuri- ca de obicei pe la astfel de festivaluri.


Leave a Reply