Sarata Monteoru

Statiunea Sarata Monteoru se afla la 19 km de municipiul Buzau. Este situata in comuna Merei, depresiunea Monteoru, la altitudini cuprinse intre 160 si 310 m si se desfasoara in bazinul paraului Sarata pe versantul sud-estic al masivului Istrita. Instatiune se poate ajunge pe DN 1B (Buzau- Ploiesti), DJ 203G (Merei- Sarata Monteoru).

Prima mentiune documentara a localitatii Sarata se afla intr-un document emis de Vlad Calugarul intre anii 1482 – 1496. Intemeietorul statiunii este Grigore Stavri- un comerciant grec care de-a lungul timpului devine boierul Grigore Constantinescu Monteoru. Acesta descopera in subsolurile localitatii „aurul negru” – petrolul cu ajutorul caruia transforma Sarata in cel mai important centru de extractie si prelucrare a petrolului din Romania. Cu banii scosi din petrol, ridica Sarata la rang de comuna, apoi o transforma in statiune balneoclimaterica la 1 iulie 1895 si ii da numele de Sarata Monteoru.

 

ATRACTII DIN STATIUNE:
 Biserica „Adormirea Maicii Domnului” construita de Grigore Monteoru in 1876.

PARCUL DENDROLOGIC
Are peste 2 hectare  si a fost conceput in stil „englezesc”. Aici sunt plantati arbori din specii autohtone si specii exotice aduse din America de Nord, China sau Japonia. Parcul inconjoara Vila Monteoru si Tabara Scolara Sarata Monteoru.

 

 

 

 
 

VILA MONTEORU
Construita in 1888, are o suprafata de 510 metri patrati, parter si etaj.
Este deschisa pentru turisti.

 
 

TABARA SCOLARA SARATA MONTEORU
Se afla in interiorul parcului dendrologic. 

 

BISERICA – CAPELA A FAMILIEI MONTEORU
Construita in 1902-1903 de catre arhitectul Eduard Honzik si pictata de Costin Petrescu, care a fost si pictorul Casei Regale a Romaniei. In subsolul bisericii odihnesc sapte membri ai familiei Monteoru.

 

 

STRANDUL CU APA SARATA

Prin statiune:

  

 

IZVORUL NR 6
Statiunea este renumita pentru izvoarele cu ape minerale sarate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice si pentru namolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase. Acestea sunt indicate pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor, afectiunilor ginecologice, gastrointestinale, hepato-biliare.

Recomandari terapeutice ale apei din izvorul nr. 6: ulcer gastric si duodenal, gastrite, duodenite, dismicrobism intestinal, litiaza biliara, enterocolite, pancreatite, indigestii acute.

 

TRASEE TURISTICE
Climatul de la Sarata Monteoru are efect curativ pentru bolile de inima, insomnii si nevroze. Aerul acestei zone are efect sedativ, fiind benefic pentru persoanele obosite si stresate.

Exista doua trasee lejere, marcate, ambele pleaca din centru statiunii. Unul spre Lacul Verde si unul spre Mina de petrol, catre Varful Muratura. Ambele pot fi parcurse in 2 ore. La tot pasul se intalnesc sonde de petrol, unele functionale, altele aflate in conservare.

        

 

MINA DE PETROL 
Este unica in Europa. Aici extractia titeiului se face prin galerii. Puturile sunt la adancimea de 240-320 m.  Mina este inca functionala si este coordonata de Petrom.

Chiar daca in localitate se gasesc indicatoare spre mina de petrol, iar in pliantele pe care le gasiti la punctul de informare turistica de la intrarea in statiune, veti gasi informatii potrivit carora mina este deschisa turistilor pentru vizitare, acestia putand chiar sa coboare in galerii cu un ascensor, dar numai cu aprobare…ei bine, in urma repetatelor vizite in zona, am constatat ca realitatea este alta. Pe drumul spre mina, odata iesiti din localitate nu mai sunt indicatoare, abia daca iti dai seama de locatia acesteia, multi turisti se invart pe drum confuzi, nimeni nu stie sa spuna daca se poate vizita sau nu, cert e ca portile in spatele carora se afla mina, sunt vesnic inchise, iar afisele ne avertizeaza ca accesul public este categoric interzis. Daca cineva stie mai multe…

LOCURI DE CAZARE LA TOT PASUL
Inclusiv locuri amenajate pentru amplasarea cortului. 

Drum bun sa aveti!


4 Responses to “Sarata Monteoru”

  1. Buna

    As vrea sa facem o excursie cu cel mic la monteoru, dar daca stii cumva ce se se poate vizita in aceasta perioada, si sa degustam apa de la izvorul 6!

  2. Buna.
    Puteti vizita toata statiunea, cu toate obiectivele pe care le-am descris si eu in acest post. Aerul curat de aici si culorile pe care le are padurea in aceasta perioada, merita tot efortul. Calatorie placuta!

  3. salutare,
    care este treaba cu Lacul verde? chiar exista? am ajuns si eu in sarata monteoru si am zis sa fac un traseu… am ales la intamplare indicatorul cu triunghi rosu (unde scria ca parcurgi o distanta de 2,5 km intr-o ora pana la destinatie). vreau sa zic ca am mers prin padurea aia de mi-au sarit ochii. Iesind din padure, am ajuns pe un platou si d’acolo nu mai apare triunghiul pe care l-am tot urmarit, plus ca pe platou cararea se desparte in 4 directii …si tot nu am dat de lac. am ajuns undeva la o stana, la un releu, dar cred ca lacul era secat :)

  4. Cred ca drumul era undeva spre NV de la platou, conform Google Earth. Eu nu am mers decat pana la cruce, drumul e mult prea lung…Exista si varianta ca lacul sa fie secat, mai ales ca in ultimul timp nu a mai plouat. Am facut in schimb al doilea traseu, spre mina, pana pe varful Muratura. Despre cele doua trasee am aflat si eu de pe panoul de la intrarea in statiune si de la punctul de informare turistica. Mai mult de cat am scris deja, nu prea stiu…

Leave a Reply