Galaktoboureko
Galaktoboureko este un desert savuros, tipic grecesc, facut din crema de gris, insiropat din belsug cu sirop de lamaie si aromat cu scortisoara.
INGREDIENTE:
1 l lapte, 10 foi de placinta, 150 g unt, 200 g zahar, 5 oua, 100 g gris,
coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, scortisoara
Pentru sirop:
1 cana zahar, 1 cana apa, scortisoara, 1 ceasca zeama de lamaie
PREPARARE:
Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga grisul si laptele caldut, turnat putin cate putin. Se aseaza pe foc si se amesteca pana se ingroasa. Se opreste focul si se adauga 50 g unt si esenta de vanilie. Se unge o tava cu unt si se aseaza 5 foi de placinta, unse fiecare cu unt topit. Se imbraca si peretii formei. Se toarna crema si se niveleaza. Se aseaza si celelalte 5 foi de placinta, unse si ele cu unt topit si se presara scortisoara. Deasupra se repartizeaza restul de unt.
Se coace 25-30 minute.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.
Sirop:
Se pun la fiert apa, zaharul si zeama de lamaie pana se ingroasa putin.
Se adauga scortisoara.
Dupa ce placinta s-a racit, se toarna siropul caldut. Acesta va fi absorbit treptat si va da o savoare deosebita, facand ca fiecare bucata de placinta sa fie o adevarata incantare pentru papilele gustative.
Related posts:
Filed under: Placinte, Retete grecesti
Mhhh…ce apetisant arata. N-am vazut asa ceva printre deserturi cand am fost in Grecia pentru ca l-as fi probat cu siguranta.
Betty, e o prajitura tipica ce se pregateste in casele grecesti. Eu am o prietena acolo si de la ea ma inspir. Oricum si pe multe site-uri grecesti o sa gasesti reteta
Ia uite aici: http://www.google.ro/images?hl=ro&q=galaktoboureko+foto&wrapid=tlif129861202008011&um=1&ie=UTF-8&source=univ&sa=X&ei=MT9nTeWpG8v1sgbq1f32DA&ved=0CCUQsAQ&biw=1259&bih=594
O bunatate!
Dar trebuie sa mai astept ca sa pot sa mananc.
Incerc neaparat !
Incearca, sigur iti va placea!
Ma tenteaza extraordinar prajitura aceasta.Ce fel de foi de placinta trebuie?
Brenda,iti recomand sa o incerci.
Se folosesc foi de placinta din comert.
de ce pare rulata ? Se portioneaza inainte de a o coace ?Seamana a cremsnit .Cred ca e grozava .
Teosim,pare rulata pt ca asa s-au transformat foile de placinta dupa ce s-au imbibat cu sirop;)
Cred ca se poate portiona si inainte de coacere dar eu am portionat-o inainte de a turna siropul.
Doar seamana a cremsnit,gustul este altul,mai grozav!
Multumesc de vizita!
As dori sa fac si eu aceasta reteta insa ma gandesc ca as vrea sa reduc cantitatea de zahar de la sirop- se poate? nu afecteaza gustul final al prajiturii, sau sa inlocuiesc zaharul cu miere. Am nevoie de parerea dumneavoastra.
Si nu in ultimul rand felicitari pentru Blog, retetele, fotografiile sunt minunate si minunat executate. Sunteti un exemplu pentru mine si o necontenita sursa de inspiratie.
Ramona
Si eu am nevoie de parerile voastre si ma bucura astfel de vizite si de aprecieri! Multumesc mult, Ramona!
Despre galaktoboureko: Cantitatile scrise de mine sunt cele din reteta originala greceasca- ei au prajituri foarte dulci, dar poti micsora cantitatea de zahar, iar faptul ca vrei sa-l inlocuiesti cu miere mi se pare o alegere mai buna si mai sanatoasa.
vreau sa va spun ca de ceva timp ma tot inspir din retetele dv. si mi se par nemaipomenite.nu lipsesc ingrediente din retete si sunt incercate inainte de a se publica.aceasta este una dintre prajiturile cu care l-am dat gata pe sotul meu.mi-a iesit super si chiar arata ca in poza ,gustul e minunat.va multumim ca existati.
Ana-Maria, ma bucur mult ca iti sunt sursa de inspiratie si ca incerci retetele postate de mine! Astfel de comentarii imi dau speranta si ma motiveaza sa continui munca pe care am inceput-o aici. Multumesc mult! Te mai astept!
Am facut prajitura, a iesit foarte buna, am mai redus din cantitatea de zahar, nu am mai pus miere, oricum siropul intr-adevar este foarte aromat, o reteta deosebita, multumim ca impartasiti cu noi aceste retete minunate, va urmaresc blogul pentru a incerca noi si noi retete postate aici.
Ramona
Multumesc si eu, Ramona! Te astept oricand cu mare placere, sa-mi treci pragul!
Am mancat galaktobureko, si este foarte bun. O prietena grecoaica mi-a promis ca ma invata cum sa fac, dar am tot amanat, mereu nu e timp, dar am gasit reteta ta si poate o surprind cu prajitura gata facuta multumesc pentru reteta!
Cu mare drag, Mihaela!
mi se pare o reteta tare buna si apetisanta, dar ce fel de foi trebuie sa folosesc?
Brenda, daca citesti comentariile, o sa vezi ca ti-am mai raspuns la aceeasi intrebare. Se folosesc foi normale, de placinta, din comert.
Doamne, cat iti pot admira blogul!!!……………..e minunat! FELICITARI pentru tot ce faci, pupici Flori.
Multumesc mult, Nadina! Pup si eu!
Am o rugaminte,vreau sa fac un cremsnit,adica am niste foi de placinta cumparate si vreau sa fac o crema de vanilie/lamaie .Vreau sa stiu,e necesar sa coc foile in prealabil,caci la galaktoboureko nu se coc,spre exemplu.
Foile de cremsnit cumparate din comert (exista marca boromir), nu e nevoie sa fie coapte. Se umplu cu crema pur si simplu. Dar daca inteleg eu bine, tu spui ca ai foi de placinta normale. Nu am facut niciodata cremsnit cu astfel de foi… Eu il fac asa: http://truedelights.ro/2011/04/30/cremsnit-cu-ciocolata-alba/ Sper ca te ajuta!