Manastirea Cârnu

Cea mai veche asezare monahala pe Valea Buzaului, aflata pe culmea dealului Carnu, in satul Tega, comuna Panatau. Este ctitoria voievodului Mircea Ciobanu si a sotiei sale, Doamna Chiajna, fiica lui Petru Rares. A fost construita la mijlocul secolului XVI, Matei Basarab a refacut-o in 1643, dupa 1990 s-a construit in jurul ei si complexul monahal. Soborul de maici si surori e condus de maica stareta Stavrofora Antonia Vrabie  iar preot duhovnic este parintele Dometian.

Biserica veche cu hramul Sfintilor Mihail si Gavriil:


Picturile vechii biserici s-au pastrat pana astazi, dar au fost scrijelite de trecatorii vremurilor. Se spune ca in perioada in care a fost abandonata, biserica era folosita drept adapost pentru animale. Picturile asteapta sa fie restaurate. Catapeteasma bisericii dateaza din secolul  al XVI-lea.  Zidurile bisericii sunt foarte groase, odata intrati suntem inconjurati de un aer mistic si o liniste deplina. Un loc ideal pentru rugaciune si reculegere.

Biserica noua:



Biserica noua- Paraclisul mare cu hramul Sfantului Epifanie:

Biserica noua- Paraclisul mic cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel:

Conform unei legende care circula pe net, se spune ca, in timpul unei invazii otomane, Doamna Chiajna, avand asupra sa documente secrete ale tarii, a stat ascunsa in turla bisericii; fiind nevoita sa stea ghemuita in spatiul foarte ingust dintre peretii turlei, cu nasul lipit de perete, Doamnei Chiajna i s-ar fi turtit nasul, devenind carn; de la aceasta intamplare, i s-ar fi atribuit si sfantului lacas numele de “Carnu”.
Aici gasiti date exacte despre istoria manastirii.


Manastirea se afla la aproximativ 60 km fata de orasul Buzau. Drumul care ne duce aici este DN 10 din Buzau spre Vernesti, apoi prin Candesti, Satuc, Viperesti, Cislau, Maruntisu. In Patarlagele facem la dreapta spre Colti, pe drumul comunal 68, peste calea ferata apoi pe podul ce trece peste raul Buzau. Ajunsi la intersectie, facem din nou dreapta spre Panatau- conform indicatoarelor. Inaintam prin mai multe sate: Zaharesti, Sibiciu de jos, Maguricea, Tega.



Iesim de pe sosea si o luam pe drum serpuitor catre manastire. De aici se poate ajunge si cu masina, daca e mai inalta, sau se poate lua pe jos, manastirea se afla dupa dealul din dreapta. Drumul este marcat si pe copaci.



One Response to “Manastirea Cârnu”

  1. SUPERB,ESTE RAIUL PE PAMINT.Am avut deosebita placere sa ma adapostesc pt doua zile si o noapte in acest lacas si am fost aproape…de CER.Multumesc din inima maicutei Antonia si maicutelor din sfinta minastire.

Leave a Reply