Placinta cu branza
Populara placinta a patruns in Dacia prin intermediul romanilor, care la randul lor au preluat reteta de la greci. Romancele de azi si dintotdeauna au plamadit placinte fel si fel : dulci, sarate, retetele fiind adaptate in functie de obiceiurile locului. Cine nu a pregatit sau degustat macar o data, placinta cu ravase, nelipsita de pe masa de revelion, dornic sa-si cunoasca norocul in anul ce urmeaza? Cine nu a fost imbatat macar o data de mirosul placintei cu mere de toamna dulci acrisoare ? sau de al celei de dovleac in amestec cu scortisoara si nuca…Cine nu a auzit de traditionala pasca pregatita de toate gospodinele in ajunul Sfintelor zile de Pasti?
Bunica obisnuia sa pregateasca placintele cu branza in sambata dinaintea Floriilor – sau a lui Lazar, si sa le dea de pomana in special copiilor. Ne imbia sa mancam spunandu-ne ca astfel nu vom muri de pofta, ca Lazar sau ca nu vom cadea niciodata din pom – conform legendelor povestite de ea ….
Placinta turnata cu branza dulce seamana mai mult a prajitura, dar pentru ca are cele doua straturi si umplutura …tot placinta sa-i zicem! O placinta fina, gustoasa si aromata! La placinte inainte!
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
6 oua, 16 linguri zahar, 16 linguri ulei, coaja rasa de lamaie,
esenta de vanilie, 1 praf de copt, 100 ml smantana, o cana faina.
Pentru umplutura:
1 kg branza proaspata de vaci, 100 g smantana, 4 oua,
esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, 2 linguri gris,
1 cana zahar, 100 g stafide.
PREPARARE:
Umplutura:
Se paseaza bine branza proaspata, se amesteca apoi cu smantana, ouale, mirodeniile, grisul, zaharul si stafidele.
Aluatul:
Se mixeaza ouale intregi cu zaharul si se adauga restul ingredientelor. Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale. Se unge o tava cu ulei si se presara cu faina. Se toarna prima jumatate din cantitatea de aluat si se coace 7-8 minute.
Se scoate tava, se aseaza umplutura si se toarna si restul de aluat. Se mai coace inca 25-30 minute. Se pudreaza cu zahar farin.
Este delicioasa servita calda, dar nici rece nu e de refuzat.
Related posts:
Filed under: Placinte