Salata de boeuf

“Una dintre cele mai stranii si mai neasteptate mancaruri…”romanesti”. Dar nu exista sarbatoare fara galbena, rotunjita salata de boeuf, ornata cu gogosari si maslinute, cum se cuvine. Mancare citadina, salata aceasta e destul de pretentioasa, cerand manufactura rabdatoare si devotata – asta explica de ce se face numai la ocazii. Salata de boeuf dovedeste grija si pretuire mare pentru meseni” (R.A.Roman)

INGREDIENTE:
1 kg cartofi
, 400 g morcov, mazare - 1 cutie mica, 1 telina potrivita,
300 g carne de porc (fara grasime) sau un piept de pui,
1 radacina pastarnac, castraveti murati-  un borcan de 800 g
,
4-5 gogosari in otet
, sare, piper.
PREPARARE:
Se pun la fiert cartofii in coaja. Separat se fierb morcovul, telina si pastarnacul, curatate de coaja. In alt vas se fierbe carnea. Dupa ce au fiert cartofii, se pun in apa rece, se curata de coaja, apoi se taie cuburi mici. Morcovul, telina, pastarnacul, carnea, castravetii si gogosarii se taie de asemenea in cuburi mici. Toate se pun intr-un vas mai mare, sa poata fi amestecate. Se adauga mazarea, sare si piper dupa gust si se amesteca. La sfarsit se adauga 2-3 liguri cu maioneza si se amesteca din nou.

MAIONEZA:
4 galbenusuri (2 fierte si doua crude), aprox. 0.5 l ulei,
2 lingurite cu mustar (clasic), zeama de lamaie dupa gust, sare.
PREPARARE:
Se paseaza cu o furculita galbenusurile fierte, se adauga galbenusurile crude si se amesteca cu mixerul sau cu o lingura din lemn, incorporand si uleiul in fir subtire. Dupa ce a crescut maioneza, se pune mustarul, sarea si zeama de lamaie.

Salata se aseaza pe platou si se intinde deasupra maioneza.
Se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.
“Intrare festiva, frumos colorata si pe din afara si pe dinauntru, salata de boeuf merge cu un vin demisec alb, usor, parfumat, prietenos.”


Related posts:

  1. Salata de ciuperci cu porumb

2 Responses to “Salata de boeuf”

  1. Cu parere de rau trebuie sa-l contrazic pe dl. R.A. Roman… salata aceasta numai romaneasca nu e.

    Ah, ca numai noi o numim “de boeuf” si ne place sa credem ca e a noastra asta e altceva insa rusii, si bulgarii si sarbii si georgienii si inca multi altii o stiu de salata Olivier.
    A fost “inventata” de chef Olivier de la restaurantul Hermitage pe la jumatea secolului 19. In original era super-rafinata, continea numai delicateturi, raci, caviar, limba de vitel, rata afumata, potarniche etc. O intreaga poveste urmeaza despre cum a fost furata reteta secreta insa nu chiar in toate detaliile sale, pana cand din chef in chef a ajuns si in casele gospodinelor care au ajuns sa o prepare asa. In timpul comunistilor, in Rusia se punea in ea parizer, pe post de carne si toti jurau ca e cea mai buna!

    Daca citesti engleza, uite icea, e o poveste interesanta, pentru ca multe din preparatele moderne au avut cam aceiasi cale de strabatut

    http://en.wikipedia.org/wiki/Salad_Olivier

    Acum daca am putea sa furam si noi reteta originala de Joffre……. ;-)

  2. Citatul de la inceputul postului meu este extras dintr-un text mult mai amplu in care Radu Anton Roman face cam aceleasi precizari ca si tine, numai ca eu nu am vrut sa umplu pagina cu ele gandind ca cine ajunge aici doreste sa stie cum se face si nu de unde vine…salata de boeuf. Comentariul tau este insa binevenit. Multumesc! :)

Leave a Reply