Pui manastiresc

                                           

Si pentru ca ne-am tot “frantuzit” de ceva vreme cu retetele Laurei Calder, sa trecem acum in bucataria romaneasca si sa incercam puiul manastiresc, asa cum ni-l prezinta Radu Anton Roman -patriarhul gastronomiei nationale.
De va asteptati la o mancare simpla – manastireasca, aflati ca nu e chiar asa! Puiul acesta nu prea e pentru calugari, pare mai degraba “o gateala festiva, pentru oaspeti”. O mancare bogata, gustoasa, cu ingrediente una si una- de sa te lingi pe degete!

INGREDIENTE:
500 g carne de pui , 150 g ciuperci, 300 ml smantana, 1 ceapa, 3 catei de usturoi, 3-4 felii bacon afumat (sau orice fel de afumatura), 1 ou, 200 ml supa, 150 ml vin alb dulceag, 2 linguri unt, sare, piper, boia, cimbru, patrunjel.
PREPARARE:
Carnea de pui se taie in bucati mai mici, se asezoneaza cu sare, piper, cimbru, boia si se pune la rumenit in o lingura cu unt. Cand s-a aramit friptura, se stinge cu 100 ml supa fierbinte, se trece intr-o tava si se da la cuptor la foc mic, pentru 10-15min, sa se patrunda.
Afumatura se taie felii subtiri si se pune intr-o tigaie impreuna cu ceapa tocata marunt si o lingura de unt.
Ciupercile se taie si ele felioare si se amesteca cu afumatura si ceapa. Se lasa sa sfaraie putin si se sting cu vin si restul de  supa -  “apare ideea parfumata a unui sos”.

   

Friptura din cuptor este de acum frageda, asa ca se poate ineca in sos, iar deasupra se toarna 150 ml smantana. Se mai lasa tava la cuptor inca 15-20 min, apoi se drege mancarea cu urmatorul sos: oul batut cu sare, piper, cimbru, patrunjel tocat si amestecat cu restul de smantana.
De – acum mancarea e gata!
Se serveste  fierbinte, alaturi cu mamaliga – tot fierbinte si ea. In cele din urma vei fi de acord ca:
“E greu sa nu te arunci, de nebun, cu mamaliga cu tot, in bunatatea asta sofisticata ca o justificare iezuita, e imposibil sa nu incerci sa inoti in ea ca in apa edenica, amniotica, a capodoperei divine.”


Related posts:

  1. Supa crema de dovleac
  2. Carne de porc cu ciuperci in sos de mustar
  3. Tochitura din organe de porc
  4. Ostropel de pui

11 Responses to “Pui manastiresc”

  1. hmmmm….. ce bun e

    iti multumim pentru reteta

  2. M-as arunca acum, ca inca n-am mancat de pranz!
    Minunata!

  3. Arunca-te cu incredere ,Mary! :) )))

  4. Excelenta reteta. ;) Am notat!

  5. Seema,Miha,spor la pregatit! :)

  6. Am facut si eu reteta asta cu multi ani in urma, cand am vazut-o prezentata la televizor de Radu Anton Roman. Ne-a placut foarte mult, insa apoi am ratacit reteta si cu timpul am uitat de ea. Mi-am readus aminte cu drag de ea cand am citit-o pe blogul tau :) Multumesc!
    Iti dai seama ca acum nu mai am nici o scuza sa nu o prestez in viitorul apropiat :)
    De azi esti in lista mea de favorite, prin urmare te voi vizita mai des :)
    O zi buna iti doresc!

  7. Cristina,multumesc mult de vizita!
    Si mie imi place blogul tau si te-am trecut deja la blogroll.
    Numai bine ! :)

  8. MAMMA MIA IMI LASA GURA APA. SI EU INLOC SA STAU SA INVAT MA UIT CUM SE PREPARA O MANCARE. AM INNEBUNIT!

  9. Chloe, asa mancare ar innebuni pe oricine ;)
    Spor la invatat! :)

  10. Ce frumoooooooooooos , doar RAR putea sa graiasca asa …
    Felicitari Flori !

  11. Multumesc, Diana!

Leave a Reply