Bors de peste



Va povesteam in reţeta -
ceapa umpluta cu  icre de crap despre Conul Costache Labusca- om al Deltei si mare amator de mancaruri pescaresti. Iată ce ştia  acesta  despre borşul de peşte:

” Cand zicem borş de peşte nu trebuie sa ne inchipuim o simpla fiertura…Este şi aici un meşteşug, si sunt borşuri intre borşuri. Mai intâi de toate, borşul care e pus la fiert trebuie sa fie proaspăt; aşa e pus in cazan in toata puterea acrimii lui. Al doilea; peştele zvârlit in cazan musai sa fie de-o marime respectabila si ales unul si unul.
In unele parţi se face un borş limpede, o zama senina care-şi are gustul ei particular. In alte parţi zarzavaturile se amesteca in culorile curcubeului si mai ales patlagelele stapanesc totul cu roşul lor indian. Sorbitura aceasta bogata isi are partizanii ei, care sunt in stare sa ridice pumnul impotriva celor care sustin morţiş borşul limpede. În sfârşit, la mare, pescarii fierb bine mai intâi, cateva zeci de kg. de peşte, ca sa-i scoata toata dulceaţa – si borşul acesta devenit un fel de esenţa de peşte e scos cu grija la o parte si peştele inlăturat. În această esenţa se pune nisetru proaspăt; cazanul da cateva unde bune; se adaugă verdeţurile de rigoare; si socot ca
Brillat Savarin  şi-ar lasa pacea si mormântul ca să petreacă o oră la malul apei, spre a gusta un asa borş fara pereche!”

Ciobica mea este una cu zarzavaturi in culorile curcubeului: roşii, ardei gras verde si roşu, ceapa, patrunjel, leuştean; şi fiarta in borş acru de casa. Ca peşte am folosit crapul – cel mai bun dintre peşti, pentru ciorba – mai ales capul, pentru cine ştie “sa-l manance si sa-l aprecieze ca un bun cunoscator de bucate alese” - dupa cum spunea şi Conul Costache… Dupa ce legumele au fiert pe jumatate,  am adaugat si peştele ”grijit”  bine si taiat in bucati potrivite. După incă 20-30 minute, de fiert ciorbica la foc mic, pentru a nu se farâma peştele, am asezonat cu sare, piper, am stins focul şi am adaugat verdeţurile de rigoare: pătrunjel si leuştean proaspăt.

Borşul de peşte este gata, fumega in farfurii şi-şi asteaptă mesenii…Un borş bun, un pahar de vin si celelalte…
O mancare sanatoasă, sa-ţi mangâie sufletul…


Related posts:

  1. Bors de perisoare
  2. Rulouri de peste cu legume la cuptor
  3. Salata calda cu peste si legume
  4. Chiftelute din peste

7 Responses to “Bors de peste”

  1. Hmmm , de mult tot caut o reteta de ciorba de peste ca la mama ei acasa , sau tatak ei , dupa caz:)), o sa incerc neaparat chiar daca risc sa papa singura ca al meu sotior nu face decat sa prinda pestele:))

  2. Darias,daca faci ciorbica asta ,sigur n-o s-o papi singura! Sigur sotul va dori sa-ti tina companie :)

  3. Felicitari,chiar asa se face borsul de peste si daca vrei sa primesti un sfat:incearca sa calesti legumele foarte putin in 2-3linguri cu ulei,depinde de cantitate;iar eu mai arunc in oala si 1-2oua batute;la sfarsit,are un gust intradevar deosebit.
    Te rog sa nu te superi ca m-am trezit si eu sa dau sfaturi

  4. Multumesc,Lubita! Orice sfat e binevenit! :)

  5. foarte bine la ciorba de peste ceapa ,ardei,rosii,in nici un caz telina ,patrunjel dar………degustibus

  6. No,Mariana : “De gustibus non disputandum” :)
    Fiecare zona cu reteta ei – cum spune si conul Costache ;)

  7. daca ar fi si apa din dunare ar fi foarte gustoasa

Leave a Reply