Sirop de catina

Catina este o  planta miracol, efectele ei fiind cunoscute inca din antichitate. Este folosita in astenie fizica si psihica si pentru marirea imunitatii organismului. Este un puternic antioxidant si sunt binecunoscute efectele sale antitumorale. Catina contine:  foarte multa vitamina C, vitamina E,  betacaroten, acizi grasi nesaturati, vit: B1, B2, PP, D, minerale: Ca, Fe, fosfor, potasiu, magneziu. Fructele de catina au un gust acrisor astringent si se pot recolta incepand din luna august pana la primul inghet. Din ele se prepara sirop, gem, dulceata sau se pot usca si folosi pentru prepararea ceaiului. De la planta de catina se pot folosi pentru ceai si frunzele. Preparatele din catina pot fi  administrate si copiilor cu apetit scazut. Dar, trebuie sa avem grija sa nu consumam catina dupa ora 14, daca vrem sa avem un somn linistit, pentru ca are si un puternic efect energizant!

  

INGREDIENTE:
-  2 kg de fructe proaspete de catina
-  1 kg miere.
PREPARARE:
Fructele de catina se desprind de pe crengute. S
e spala cu apa si se lasa sa se usuce foarte bine. Se paseaza, apoi se strecoara printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon. Lichidul rezultat se amesteca cu mierea si se toarna in sticle inchise ermetic.
Cat lucram cu catina folosim vase si ustensile  din plastic, sticla sau lemn, pentru a nu oxida. Pastram siropul la frigider si il amestecam din cand in cand prin rasturnare. Se poate pastra timp de 2-3 luni.
Din siropul de catina luam cate 2-3 lingurite inainte de micul dejun. Putem prepara o bautura racoritoare, foarte buna si pentru copii, amestecand sirop de catina cu apa minerala si inca 1-2 lingurite cu miere.

Catina poate fi consumata si astfel:
- Se poate pasa cu o furculita nemetalica, iar pasta obtinuta se amesteca
cu miere si se pastreaza la frigider.
- Se poate lasa ca atare, se pastreaza boabele intregi, inchise in recipiente la frigider, iar in momentul consumului se amesteca cu miere. In acest fel este mai dificil de consumat, deoarece catina contine niste samburi mici si tari, care sunt mai greu de mestecat.
- Pulpa ramasa de la fructele folosite pentru sirop, se poate usca si macina
cu rasnita de cafea. De asemenea si fructele intregi se pot usca si macina in pulbere fina. Pastram pulberea in borcane si o folosim pentru ceai. O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze apoi se bea.
- Din fructele de catina putem prepara si o dulceata delicioasa!

Puteti citi aici, mult mai multe despre proprietatile si intrebuintarile plantei de catina.
Iar  aici  puteti citi un interviu cu prof. Ion Brad, vorbind despre catina si despre cum sa ne hranim sanatos.


Related posts:

  1. Fructe coapte cu inghetata

22 Responses to “Sirop de catina”

  1. unde creste catina la noi in tara

  2. Poti citi mai multe despre unde creste catina aici: http://www.bioproduct.ro/articole/documentatie-catina-alba-metode-de-cultivare.htm
    Sper ca te va ajuta. :)

  3. As citi toata ziua pe blogul asta!
    Imi place mult!

  4. Multumes mult,Mari! Si mie imi place blogul tau. :)

  5. Buna ziua,
    Asi dori sa stiu daca catina este buna si la persoanele care au ulcer duodenal? Multumesc.

  6. Buna ,Corina! Din cate stiu eu catina este buna pentru orice!
    Sanatate multa iti doresc!

  7. as vrea sa stiu daca catina este buna si pentru copii

  8. Yna,este foarte buna pentru oricine,mai ales pentru copii. :)

  9. Dar daca am cules-o dupa primul inghetz?Este cam moale ,inca cineva mi-a sugerat s-o inghetz in frigider si se culege mai usor din ramura.

  10. Catina nu isi pierde proprietatile nici dupa inghetz. Chiar se culege mai usor de pe crengute daca e lasata putin la congelator.Singurul impediment ar fi ca nu mai contine atat de multa vitamina C ,ramanand mai multa vitamina A.
    Numai bine va doresc.

  11. Dar daca fierbi sucul de catina? Isi pierde din Vitamine?

  12. Normal ca isi pierde proprietatile prin fierbere! Dar nu vad de ce ar trebui fiert, e foarte bun preparat la rece.
    Sanatate multa!

  13. buna seara, am facut si eu sirop de catina cu miere si dupa 2 zile a inceput sa fermenteze, a trebuit sa-l arunc oare de ce?????????/

  14. Buna, Zoli.
    Sucul de catina in amestec cu mierea, e adevarat, fermenteaza, insa nu atat de repede. Din propria experienta, stiu ca se poate pastra la frigider pana la doua luni fara sa isi schimbe gustul, dar in doua luni, se presupune ca l-ai consumat deja, daca iei in fiecare zi 2-3 lingurite.Totul depinde de felul in care a fost preparat siropul. Catina poate fi consumata insa si fara a fi pasata, se amesteca boabele intregi cu miere si se pastreaza de asemenea la frigider. Asa nu are cum sa fermenteze. E mai greu insa de…mestecat, avand in vedere ca acestea contin niste samburi cam tari…dar merita incercat. Sanatate multa!

  15. buna! tocmai am cumparat azi 2 kg de catina si cautand reteta de sirop am gasit-o pe a ta. multumesc.

  16. Spor la preparat! :)

  17. Pentru hipertensiune arteriala ce pot lua?

  18. Din pacate, nu sunt in masura sa raspund intrebarii dvs. Va recomand insa, sa cititi si aici http://www.terapii-naturiste.com/remedii_naturiste/hipertensiune.htm
    Sper sa va ajute!

  19. Puteti prepara si o extraordinara CREMA PT IRITATII cu extract de catina…Eu mi-am vindecat ambii copii cu o astfel de crema preparata dupa reteta de pe BunatatidePoveste ! Sau NECTARUL lor de CATINA este absolut delicios ! http://bunatatidepoveste.blogspot.com/2011/09/nectar-de-catina-cu-miere.html

  20. daca doriti catina proaspata sunati la tel 0726431363

  21. buna am 12 ani si am o dioptrie foarte mare. As vrea sa stiu daca siropul este bun sa o micsorez. multumesc !

  22. Buna, Corina! Nu pot sa iti dau un raspuns in aceasta privinta. Poate ai gasi mai mult ajutor pe site-urile specializate. Sanatate iti doresc!

Leave a Reply