Gem si dulceata de capsuni

                  

Capsunile sunt fructe perfecte de consumat in stare proaspata, adaugate in prajituri, creme, inghetate sau sucuri. Innobileaza pana si cea mai simpla salata de fructe in care sunt adaugate. Din dorinta de a le simti aroma si in extrasezon, le transformam in gem, dulceata sau compot, le inchidem ermetic in borcane si le pastram in camara. Iarna, o portie de clatite cu gem de capsuni poate fi o adevarata desfatare si un bun prilej de rememorare a momentelor placute petrecute in zilele insorite ale verii.

GEM DE CAPSUNI

INGREDIENTE:
1 kg capsuni, 700 g zahar, 1 plic zahar vanilat,
zeama de la 1/2  de lamaie.
PREPARARE:
Capsunile se curata de codite, se spala, se taie in bucati mai mici si se amesteca cu zaharul. Se lasa la frigider peste noapte. A doua zi se pun la fiert, cu tot cu sucul pe care l-au lasat. Se fierb la foc mic, adunand din cand in cand spuma care se formeaza la suprafata. Cand gemul a scazut la jumatate si s-a legat, se adauga zeama de lamaie si zaharul vanilat, se mai fierbe 5 minute si se opreste focul.  Pentru o aroma deosebita, se pot adauga frunze de menta proaspete, tocate marunt.
Borcanele se spala cu detergent de vase si se limpezesc bine cu apa. Se scufunda apoi pentru cateva secunde intr-un vas  cu apa care fierbe, pentru a le steriliza. La fel se procedeaza si cu capacele. Se scot cu grija din apa si se lasa cu gura in jos pe un prosop curat, sa se scurga bine si sa se usuce.
Cat este inca fierbinte, gemul se toarna in borcanele uscate. Pentru a vita spargerea borcanelor, acestea se aseaza pe o tava de inox,  se infasoara in prosoape groase si se lasa asa pana la racirea completa, dupa care se pot depozita in camara.

 DULCEATA DE CAPSUNI

INGREDIENTE:
1kg capsuni mai mici si bine coapte, 1 kg zahar, 250 ml apa,
zeama de la ½  de lamaie, 1 plic zahar vanilat.
PREPARARE:
Se amesteca apa cu zaharul si se fierbe 15-20 minute pana se formeaza un sirop legat. Se adauga capsunile spalate, intregi sau taiate in bucati mai mici. Se lasa sa fiarba la foc mic, aprox. 1 ora, amestecand usor si adunand spuma care se formeaza la suprafata. Se adauga apoi zeama de lamaie si zaharul vanilat, se mai fierbe 5 minute si se opreste focul. Dulceata se pune fierbinte in borcanele spalate si sterilizate. Se infasoara in prosoape groase si se lasa asa pana la racirea completa.

 


Related posts:

  1. Minitarte cu crema si gem de capsuni
  2. Tort diplomat cu capsuni si piscoturi
  3. Clatite fragede cu gem de capsuni
  4. Cosulete cu dulceata si nuci

Leave a Reply